8 Aralık 2010 Çarşamba

There you go (Buyur bakalım) adlı çizgi-kitabın Türkçe'si çıktı!


Oren Ginzburg'un metinlerini ve illüstrasyonunu yaptığı 2005 basımlı "There you Go" [Buyur Bakalım] adlı çizgi-kitap artık Türkçe. Kabile insanlarının ‘kalkınma’ adına yok edilmesini anlatan bu kısa ancak bir o kadar da basit ve çarpıcı kitap. Google Docs'tan ücretsiz olarak indirilebilirsiniz.

Kitapta yaşananların bir benzeri ne yazık ki Anadolu’da da yaşanıyor. Bugün, Anadolu’nun geleneksel toplulukları istekleri dışında “kalkınma” adına yok ediliyor. Çünkü yabancılar (şirketler ve devlet) onların topraklarını ve sularını istiyor.


Buyur bakalım, kabile insanlarını savunan bir oktur. Survival’daki 33 yılımda, böylesine basitlik, doğruluk ve tașkın bir mizah ile hedefi kalbinden vuran bir șeyle karșılașmamıștım. Bugün kabile insanları ve kalkınma konusu kelimelerle sindirildi, ancak neler olduğunu gerçekten anlamak istiyorsanız, bu kitabı okuyun.


Kabile insanlarının isteklerinin dıșında ‘kalkındırılması’ – gerçekte topraklarının ve kaynaklarının ele geçirilmesine izin vermek– 20. yüzyılın ‘siyasal olarak doğru’ ahengine bürünmüș 19. yy sömürgeciliğine (‘En iyi biz biliriz’) dayanır. Kabile insanları gerikalmıș değil: hepimizin her zaman yaptığı gibi, değișen dünyaya sürekli olarak uyum sağlayan bağımsız ve canlı toplumlar.


Kabile insanları ile aramızdaki fark, bizim onların topraklarını ve kaynaklarını almamızve bunun onların iyiliği için olduğunu söyleyen yalancı hatta ırkçı iddialara inanmamız. Bu kalkınma değil, fetih.


Survival International, kabile insanlarının yașamlarını savunmalarına, topraklarını korumalarına ve kendi geleceklerini belirlemelerine yardımcı olur. Geçmiște yașamaktan vaz geçmek zorunda olan hükümetler ve diğerleri gibi dünyadaki kabile toplumlarına da Oren'in kitabını hediye etme fırsatına sahip olmaktan memnunuz.


Önsöz: Stephen Corry


Yönetici, Survival International 2006

Çeviri: Serhat Elfun Demirkol

PDF formatındaki kitabı indirmek için ayrıca BURAYI kullanabilirsiniz...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder