9 Aralık 2010 Perşembe

Gaddar Davut

Nuri Kurtcebe'nin hayat verdiği çizgi karakter. Aslında adı gibi zalim değil iyilerin yanında bir kahramandır. Yanından hiç ayrılmayan sıkı dostları; atı Tıknefes ve arkadaşı Çulsuz ile maceradan maceraya koşar. Gırgır ile başladığı yayın hayatına çeşitli mecralarda devam etmiştir.

Adıyla tamamen zıt anlamlı Gaddar Davut, insancıl kaygılar taşıyan, acıma duygusu aşırı gelişmiş, merhametli bir çizgiroman kahramanı olarak ilk kez 1974 yılında Gırgır dergisi sayfalarından yaratıcısı Nuri Kurtcebe tarafından çizilerek yayınlanmıştır.

Gaddar Davut, Kurtcebe'nin ifadeleriyle, "iyilerin koruyucusu, kötülerin korkusu, radyal gövdeli ve çift tabancalı sağlam bir kahramandır." Hiç yanından ayrılmayan canciğer ve gariban dostu Çulsuz ile sadık olduğu kadar akıllı atı Tıknefes'le birlikte mizahi unsurları bol maceralardan maceralara dolaşmıştır. Davut'un ince dal gibi vücudunu tamamlayan havalı, gür ve siyah saçlarına karşılık, onun yarı boyundaki sarışın Çulsuz karakteri, serideki mizahın tezatlıklar üzerine de kurulması için iyi bir malzeme olmuştur. Kurtcebe, karelere aksettirdiği hayvanlara da diyalog vererek arasıra fabl örnekleri de vermiştir. MÖ 1000'li yıllarda hayatta hiçbir şey olamadığı için Anadolu'daki Selçukistan adlı hayali bir ülkenin kahramanı olmak zorunda kalan bir delikanlı olan Davut; Bizanslıların, Haçlıların bolca arzı endam ettiği maceralarında zamanın değişik bölümlerinden pek çok gerçek ve hayali kişiyi de karelerine konuk etmiştir. Almanistan imparatoru Zitler, Selçukistan sultanı Aslan Kılıç, Haçlılarla birlikte gezen Maykıl (Michael Jackson), Aslan Yürekli Rişar bunlardan sadece birkaçı olmuştur. Bununla birlikte maceralarda olmadık mantık atlamaları da, fantezi dozu yüksek ilginçlikler de vardır. Örneğin: zaman yolculuğu yapan uzaylı gezginler, başlığın çizeri Kurtcebe'nin arasıra öyküde bizzat dahil olması, Aslan Yürekli Rişar'ın telefon kullanması, çalınan bir kapının dile gelmesi, Ian Anderson gibi bir XX. yüzyıl müzisyeninin konser afişinin duvara yapıştırılması ve konser vermesi, kot pantolonlu kızların ortada fink atması, başka bir çizgiroman kahramanının öyküde belirmesi (Tarkan), bazı karakterlerin günümüz argosuyla konuşması vesaire. (alıntı:cizgidiyarı.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder